27.02.2023

Otevřený dopis předsedkyni Evropského parlamentu ve věci TikToku a pracovních telefonů v EP

Minulý týden Evropská komise ohlásila zákaz používání TikToku na všech pracovních telefonech. Já jsem se obrátila na předsedkyni EP s touto výzvou:

Vážená předsedkyně Evropského parlamentu, Metsolo,

Vyzývám Vás k zákazu používání aplikace TikTok na všech zařízeních Evropského parlamentu a na všech zařízeních, která mají nainstalované pracovní aplikace Evropského parlamentu. Jak je Vám známo, Evropská komise, Rada EU a několik dalších demokratických vlád již tyto kroky podniklo.

Povolením přítomnosti aplikace TikTok na parlamentních zařízeních vystavujeme citlivé informace riziku a ohrožujeme bezpečnost naší instituce. Čínská vláda prokázala svou vůli použít jakékoli prostředky nezbytné k proniknutí do vládních a evropských institucí a není pochyb o tom, že bude v těchto pokusech pokračovat.

TikTok prokazuje podezřelé chování při nakládání s uživatelskými informacemi již od začátku. Využívá všech možností sběru dat dostupných vývojářům mobilních aplikací a přenáší tato data do Číny. Toto množství uživatelských dat v kombinaci s širokým přístupem k systémovým aplikacím představuje vážnou hrozbu pro kybernetickou bezpečnost.

Čínská autoritářská vláda a její zákon o národní zpravodajské službě nenechávají žádný prostor pro pochyby, že využívá komerční úspěch a rozšířenou přitažlivost TikToku ke špehování a kompromitaci demokratických států.

Dále Vás vyzývám, abyste pozastavila přístup všech zaměstnanců společnosti ByteDance do prostor Evropského parlamentu a vyškrtla je z rejstříku lobbistických organizací.

Těším se na Vaši odpověď a doufám, že podniknete nezbytné kroky k ochraně provozní bezpečnosti Evropského parlamentu a soukromí jeho zaměstnanců i dalších osob uvnitř.

S pozdravem

Markéta Gregorová